Overslaan en naar de inhoud gaan

Start bijdrage-inning sectoraal aanvullend pensioen bedienden bouw

Koppel senioren krijgt uitleg aan laptop.

In de sociale bijdragen voor het 1e kwartaal 2024 waarvan je het totaal of het saldo moet vereffen tegen eind deze maand, zijn voor het eerst ook de werkgeversbijdragen begrepen voor de financiering van het sectoraal aanvullend pensioen (SAP) voor de bedienden die werkzaam zijn in een ondernemingsactiviteit bouw.

Het SAP bedienden bouw is op 1 januari 2023 ingevoerd als eerste stap in de harmonisering van de aanvullende pensioenen voor arbeiders PC 124 en bedienden PC 200. De financiering van het SAP start pas nu met een jaar uitstel omdat in 2023 eerst nog alles in orde moest gebracht worden voor de uitsluiting van de ondernemingen die hun bedienden al een aanvullend pensioen bieden dat minstens gelijkwaardig is aan het SAP.

Tenzij je de uitsluiting hebt aangevraagd en bekomen op basis van een gelijkwaardig ondernemingsplan, moet je als werkgever voortaan de bijdrage betalen voor al je bedienden die, volgens de regels bepaald in de cao over het SAP bedienden bouw, tewerkgesteld zijn in een ondernemingsactiviteit bouw. Deze bedienden moeten in de RSZ-aangifte worden aangegeven onder de kengetallen 024, 026, 044 of 054.

De bijdrage is in de cao vastgelegd op 1,30%. Ze wordt berekend op de brutolonen van de betrokken bedienden vermenigvuldigd met 1,0368 (hetzij een bijdrage van 1,35% berekend op de lonen aan 100%). Maar om de financiering voor 2023 in te halen wordt in 2024 uitzonderlijk een hogere (dubbele) bijdrage geïnd van 2,70% berekend op de lonen aan 100%. De bijdrage wordt geïnd door de RSZ en zal vanaf nu vervat zitten in de sociale bijdragen die je rechtstreeks of via je sociaal secretariaat aan de RSZ betaalt. Het beheer en de uitvoering van het SAP bedienden bouw is toevertrouwd aan Pensio B.