Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroepsverbod efficiënter maken en uitbreiden in de strijd tegen oplichters en cowboys

Vrouw in discussie met aannemer.

Verkiezingen | Embuilds voorstel van de dag voor het federale niveau

De bouwsector staat soms in de kijker door de gevallen van consumenten die het slachtoffer zijn geworden van ondernemingen die zomaar met de noorderzon verdwijnen of die failliet gaan dan wel hun onderneming ontbinden nadat zware fouten werden begaan of wetgeving grovelijk werd omzeild. 

Er kan vandaag een beroepsverbod worden uitgesproken in hoofde van personen achter deze ondernemingen, waardoor bepaalde functies niet meer kunnen worden uitgeoefend en dus geen nieuwe slachtoffers kunnen vallen. Dit is echter enkel mogelijk in het kader van een faillissement en slechts bij het afsluiten ervan, wat dus vaak te lang duurt.

Embuild wil bonafide aannemers en consumenten beter beschermen en verzoekt om een efficiëntere aanpak van oplichters en cowboys door de wetgeving aan te passen en beroepsverbod mogelijk te maken als volgt:

  • tijdens de procedure van faillissement, dus voor afsluiting
  • buiten faillissement  zoals in geval van bepaalde zware fouten of in het kader van een gewone vereffening waar bepaalde inbreuken worden vastgesteld.

Oplichters en cowboys gaan niet steeds failliet maar zijn vindingrijk  om door te kunnen gaan met het maken van nieuwe slachtoffers. Embuild wil hard optreden tegen die ondernemingen en rekent dan ook op politieke steun.