Overslaan en naar de inhoud gaan

Specifieke BIM-software bij overheidsopdrachten?

Ingenieurs aan computer.

De digitalisering van de bouwsector en de automatisering van de productiemethoden, dankzij verschillende technologieën, waaronder BIM (Building Information Modeling), genereren door hun gebruik exponentieel toenemende hoeveelheden gegevens.

Het potentieel van die gegevens wordt ten volle benut wanneer ze worden samengebracht in een ecosysteem. Al deze toegankelijke gegevens zijn voordelig voor alle betrokkenen, aangezien deze gegevens essentieel zijn voor bepaalde innovaties (artificiële intelligentie bijvoorbeeld), voor de ontwikkeling van efficiënte beslissingsondersteunende instrumenten, voor de analyse van de uitvoering en de prestaties van koolstofarme oplossingen en vele andere toepassingen. 

Hoewel de Richtlijn Overheidsopdrachten in theorie voorziet in de naleving van het neutraliteitsbeginsel als het gaat om het gebruik van BIM bij overheidsopdrachten, wordt dit in de praktijk niet altijd in acht genomen. Sommige aanbestedende overheden leggen namelijk het gebruik van een bepaalde BIM-software op, met extra kosten voor de aannemer of installateur tot gevolg.

Daarom zou Embuild graag zien dat de Europese Commissie de komende legislatuur benut om ervoor te zorgen dat de aanbestedende overheden het gebruik van specifieke BIM-software bij het plaatsen van een overheidsopdracht niet kunnen afdwingen.