Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf het voortouw blijven nemen in de strijd tegen sociale dumping

Close-up van handen die geld geven

Embuild heeft in het verleden altijd het voortouw genomen in de strijd tegen sociale dumping. En dat blijven we ook doen. Het bewijs: vorige week stelde onze beroepsfederatie, samen met de vakbonden, een gemeenschappelijke verklaring op om sociale dumping aan te pakken.

Op basis daarvan hebben we de voorbije weken eenzijdig opgelegde maatregelen van de regering kunnen voorkomen.
De uitgangspunten van die verklaring zijn:

  • Wettelijke verankering van het sectorale identificatiemiddel de “ConstruBadge”.
  • De huidige regels dienen eerst en vooral te worden toegepast en gecontroleerd.
  • Datamining (kruising van databanken tussen overheid en sector) dient optimaal te worden ingezet ter ondersteuning van gerichte acties tegen sociale dumping.
  • Uitwisseling en samenwerking van de inspectiediensten en arbeidsauditoraten.
  • Opsporing en specifieke benadering van zware inbreuken , zonder afbreuk te doen aan de reguliere werking van de inspectiediensten.
  • Bewaking en controle van de verticale keten van onderaannemers (d.m.v. de aangifte van werken).
  • Erkenning van de aannemers en controle hierop door de publieke opdrachtgever.
  • Permanente aandacht voor het welzijn en de veiligheid van alle werknemers op de bouwplaatsen. Hiervoor nam de sector onlangs een aantal belangrijke beslissingen, met name een basisopleiding veiligheid voor alle werknemers actief op de bouwplaatsen, alsook aanbevelingen rond het taalgebruik op de werven.

We willen deze voorstellen nu in wetgeving en in een nieuw plan voor eerlijke concurrentie (PEC-plan) omzetten. We willen daarbij het stuur in eigen handen houden. Doen we dat niet, dan komt immers de federale regering met eigen maatregelen aanzetten om sociale dumping aan te pakken. Dat maakte de regering nogmaals bekend in het begrotingsakkoord dat vorige week werd voorgesteld. Indien de sociale partners uit de bouw geen voorstellen formuleren, zal de federale regering tegen 31 maart 2023 beslissen welke maatregelen aangenomen worden om de strijd tegen sociale dumping en mensenhandel te versterken. De federale regering mikt daarbij op minstens 2 maatregelen, namelijk, de beperking van de verticale onderaannemingsketen en de herziening van de regeling rond de hoofdelijke aansprakelijkheid bij loonschulden. Aan ons dus om nu snel alternatieve voorstellen te doen, die effectief zijn tegen sociale dumping maar tegelijk wel toepasbaar zijn voor de bouwbedrijven.