Overslaan en naar de inhoud gaan

We kunnen het niet genoeg benadrukken: leef de COVID-preventiemaatregelen uit ons sectorprotocol strikt na!

Preventie

Alors que les chiffres de l'épidémie de coronavirus ont augmenté pour la deuxième semaine consécutive, le Premier ministre Alexander De Croo a convoqué un Comité de concertation anticipé aujourd'hui. Selon les virologues, les mesures actuellement en vigueur doivent être renforcées de toute urgente, sinon nous courrons à la catastrophe.

We willen dan ook onze lidbedrijven nog eens oproepen om het pakket preventiemaatregelen dat in het sectorprotocol van 7 mei 2020 door de sociale partners werd vastgelegd, optimaal te volgen. De medische experten verklaarden gisteren onomwonden dat de “derde golf” al begonnen is en ze dringen er bij onze beleidsverantwoordelijken op aan om opnieuw tot een vorm van lockdown over te gaan. Met andere woorden: de situatie is ernstig en we moeten er met zijn allen -zowel werkgevers als werknemers- alles aan doen om te vermijden dat delen van onze economie opnieuw op slot worden gegooid.

De basisregels zijn genoegzaam bekend maar de jongste maanden bleek bij controles door Toezicht Welzijn op het Werk dat ze niet altijd meer zo goed worden gevolgd… Als de 1,5 m social distancing niet kan worden gerespecteerd, dienen de bouwvakkers een mondmasker te dragen. En dat zowel op de werf als tijdens het collectief woon-werkverkeer. De Inspectie wijst ook nog eens op het enorme belang van een goede (hand)hygiëne en sanitaire voorzieningen (wastafels met stromend water, voldoende handzeep en ontsmettingsmiddelen, goed onderhouden toiletten enz.). Over die sociale voorzieningen heeft Constructiv uitgerekend gisteren nog 2 overzichtelijke toolboxfiches uitgegeven: de algemene TBF 2090 en de TBF 2089, die inzoomt op de bepalingen rond stromend water. Alle coronamaatregelen voor de bouwwerven kan u dan weer gedetaileerd terugvinden in de Preventiefiche 1068, die integraal deel uitmaakt van het sectorprotocol.

Tot slot, nog even herhalen dat alle bedienden en kaderleden die KUNNEN telewerken, dit ook MOETEN doen! Sinds vorige week wordt hier ook meer en strenger op gecontroleerd.