Overslaan en naar de inhoud gaan

Sectorprotocol Corona opgeschort, vanaf nu gelden de maatregelen uit “waakzaamheidsfase” Generieke Gids

sectorprotocol

Gisteren beslisten de sociale partners in het Paritair Comité 124 om het sectorprotocol met preventiemaatregelen, afgesloten op 7 mei 2020, in volle eerste Coronagolf, in de koelkast te stoppen. En dat tot we in de toekomst eventueel opnieuw geconfronteerd zouden worden met een pandemie. Met andere woorden: als we nog eens in code rood zouden verzeild raken.

Deze opschorting van het protocol betekent concreet dat vanaf vandaag ook in de bouwsector het veel beperktere aantal maatregelen uit de waakzaamheidsfase (code groen) van de nieuwe Generieke Gids geldt. Wat neerkomt op de zogeheten basisregels: zorgen voor een goede (hand)hygiëne + ventilatie en zo veel mogelijk de afstand van 1,5 m proberen te bewaren. Als dit laatste niet mogelijk is, wordt een mondmasker “aanbevolen” (en dus niet langer “verplicht”, wat pas vanaf code oranje het geval is).

Ons sectoraal veiligheidsinstituut Constructiv zal zo snel mogelijk drie preventiefiches uitwerken met een apart overzicht van de maatregelen voor de waakzaamheidsfase (groen), de interventiefase (oranje) en de kritische fase (rood).

Einde van Register buitenlandse arbeidskrachten
Deze ochtend zal ook het Ministerieel Besluit verschijnen dat de fameuze Pandemiewet en de zogeheten “federale fase” met onmiddellijke ingang opheft. Dit betekent onder meer dat vanaf vandaag ook de verplichting vervalt tot het bijhouden van een register der buitenlandse arbeidskrachten.

Het nieuwe MB zorgt er eveneens voor dat de waakzaamheidsfase van de Generieke Gids (vastgesteld op 2 maand), zonder nieuwe virusopstoot, zal aflopen op 11 mei 2022.