Overslaan en naar de inhoud gaan

Waalse regering beslist om mondmaskerplicht dan toch over heel het Gewest te behouden

mondmasker

Omdat na de burgemeesters van Luik en Charleroi, nog andere steden van plan waren om de door het Overlegcomité op 17 september besliste afschaffing van de mondmaskerplicht uit te stellen, heeft de Waalse regering beslist om dit over heel het Gewest te doen. Zowel voor de duidelijkheid als voor het inbouwen van extra veiligheid. Want de vaccinatiegraad ligt er toch nog steeds lager dan in Vlaanderen.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de horeca en winkels, maar betekent ook dat op de Waalse werkvloeren de versoepelingen inzake mondmaskers, zoals eind vorige week gepubliceerd in de nieuwe versie van de Generieke Gids, eveneens worden uitgesteld. Net als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Enkel Vlaanderen zette dus het licht op groen voor de afschaffing vanaf 1 oktober. In het Vlaamse bedrijfsleven is het dragen van mondmaskers nog enkel verplicht in de binnen de “federale sokkel” (over heel het Belgisch grondgebied) uitgesloten sectoren. Dit is het geval voor de hele zorgsector (zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra) en zowel de medische (huisartsen, kinesitherapeuten, tandartsen enz.) als niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialistes, tattooshops,…). Hier blijven mondmaskers verplicht, zowel voor de aanbieders als voor de ontvangers van de zorgen en diensten.

Tot slot er toch nog even op wijzen dat ook Vlaamse bouwvakkers die actief zijn op Waalse of Brusselse werven, zich aan de “oude” mondmaskerregels zullen moeten blijven houden.