Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op niet-essentiële reizen wordt opgeheven

reizen

Wie dit wenst, kan vanaf maandag 19 april a.s. weer een vakantietrip naar het buitenland ondernemen. Eén van de belangrijkste beslissingen van het Overlegcomité van gisterennamiddag was immers om het op 27 januari ingestelde verbod op plezierreizen niet te verlengen. Al blijven zowel de regering als de virologen ze “sterk afraden”. De opheffing van het reisverbod komt er vooral omdat het al enkele keren op de korrel was genomen door de Europese Commissie.

Toch beseft de reissector dat een substantiële herneming van de activiteit nog niet voor meteen zal zijn. Omwille van de COVID-inreisbeperkingen die nog steeds in heel wat andere landen gelden maar nog meer omwille van de toch wel “ontradende” maatregelen die ook bij ons van kracht blijven. Vanaf volgende week geldt in feite terug de situatie van eind 2020. Inwoners die langer dan 48 uur in een ander land verbleven, zullen een Passenger Locator Form moeten invullen en zich dus in de meeste gevallen aan een dubbele test (op dag 1 en dag 7) moeten onderwerpen en minstens 7 dagen in quarantaine blijven. Bovendien blijven niet-essentiële reizen naar en van bestemmingen buiten de EU en de Schengenzone verboden.

Voor professionele reizen verandert er weinig (zie onze extra Flash van vorige vrijdag). Door het verbod op niet-essentiële reizen op te heffen, verdwijnt maandag wel de verplichting op het invullen van de fameuze “Verklaring op eer” om essentiële reizen te staven.

Op 26 april mogen de niet-essentiële winkels (dus ook de showrooms van onze aannemers) weer gewoon open en hoeft er niet langer op afspraak gewerkt. Twee andere opvallende maatregelen van het Overlegcomité zullen pas op 8 mei van kracht worden: de heropening van de horecaterrassen en het verdwijnen van de avondklok.