Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 10 januari nieuwe test- en quarantaineregels

coronatest

Anticiperend op de “omikrontsunami” en om hoogoplopend absenteïsme in de economie te vermijden, heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid het licht op groen gezet om vanaf maandag 10 januari a.s. de regels inzake testing en quarantaine te versoepelen. We zetten de voornaamste wijzigingen op een rijtje en lichten nog even 3 belangrijke begrippen toe.

Een hoogrisicocontact is een contact met een besmet persoon van langer dan een kwartier van dichtbij, binnen en zonder mondmasker. Let wel: dat kwartier moet niet aan één stuk zijn. Drie keer vijf minuten is eveneens een hoogrisicocontact.

Quarantaine is de term die gebruikt wordt voor personen die (nog) geen COVID hebben, maar wel blootgesteld werden aan het virus. Zij moeten uit voorzorg thuisblijven maar mogen (mét mondmasker) wel nog naar dokter, apotheker of winkel met levensmiddelen.

Personen met een positieve test moeten in isolatie en moeten zelfs met huisgenoten zo veel mogelijk contact vermijden.

Nog dit: het Overlegcomité, dat gisteren alle bestaande maatregelen bevestigde, riep iedereen op die een hoogrisicocontact heeft gehad, om uit voorzorg een FFP2-masker te dragen (dat een merkelijk betere bescherming biedt) in plaats van een chirurgisch of stoffen masker.

Nieuwe regels

 • Wie een hoogrisicocontact had maar geen symptomen vertoont
  • Indien < 5 maanden volledig gevaccineerd of reeds “geboosterd”: geen test of quarantaine meer.
  • Indien laatste prik > 5 maanden geleden: 7 dagen quarantaine, die na dag 4 mag beëindigd worden indien dagelijks een negatieve zelftest t/m dag 7.
  • Wie niet gevaccineerd is: nog steeds 10 dagen quarantaine, die na dag 7 mag gestopt indien tot en met dag 10 dagelijks een negatieve zelftest.
 • Wie wél symptomen heeft
  • Indien positieve test: minstens 7 dagen isolatie, tot de klachten verdwenen zijn.
  • Bij negatieve test mag de quarantaine worden verlaten.
  • Bij een negatieve zelftest: vraag een officiële PCR-test aan en ga 7 dagen in isolatie. Blijkt deze PCR-test negatief, wordt de isolatie uiteraard opgeheven.
 • Wie minder dan 180 dagen geleden een positieve test heeft afgelegd (en dus over een herstelbewijs beschikt), is sowieso vrijgesteld van test en quarantaine na een hoogrisicocontact, zolang hij of zij geen symptomen heeft. Ook niet-gevaccineerden.