Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccinatieverlof goedgekeurd door het Parlement

vaccinatieverlof

Jeudi dernier, la Chambre des représentants a approuvé la loi accordant aux travailleurs le droit au petit chômage afin de recevoir un vaccin contre le coronavirus. La loi n'entrera effectivement en vigueur que le jour de sa publication au Moniteur.

De werknemer zal het recht hebben om van het werk afwezig te zijn, met behoud van zijn normaal loon, gedurende de tijd die nodig is voor de vaccinatie. In ons artikel in de Bouwflash van 10 februari hebben we al gewezen op het feit dat de specifieke werkomstandigheden in de bouw het niet evident maken om de afwezigheid tijdens de dagen van de vaccinatie tot een minimum te beperken. Het cruciaal belang van een voldoende graad aan vaccinatie van de bevolking primeert evenwel.

Voor de werkorganisatie is het belangrijk dat de werknemer van zodra hij kennis heeft van het tijdstip of tijdsslot van de vaccinatie zijn werkgever moet verwittigen. Op vraag van de werkgever dient de werknemer de bevestiging van de afspraak voor te leggen om op een bepaald tijdstip aanwezig te zijn op een plaats waar de vaccinatie wordt toegediend. Om privacy-redenen mag de werkgever op geen enkele manier een kopie maken van de afspraakbevestiging. Hij mag evenmin de reden van het klein verlet registreren.

De minister van Werk heeft aangekondigd dat op de website van de FOD Werk een Q&A zal gepubliceerd worden over de praktische toepassing van het vaccinatieverlof.

We houden je verder op de hoogte van de publicatie van de wet en de effectieve inwerkingtreding.