Overslaan en naar de inhoud gaan

Ter herinnering: ook buitenlandse arbeidskrachten kunnen zich in België laten vaccineren

vaccinatie

Omdat we de voorbije dagen opnieuw een aantal vragen kregen rond de vaccinatie van gedetacheerde bouwvakkers, herhalen we nog even de inhoud van de BouwFlash van 21 april

Inderdaad, de meer dan 35.000 buitenlandse werknemers en zelfstandigen die op Belgische bouwwerven aan de slag zijn, kunnen zich in ons land laten vaccineren. Wat hen een extra heen-en-weerreis naar hun geboorteland (met nadien bijhorende quarantaine) bespaart.

Na positief advies van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk en de Taskforce Vaccinatie, zette het Overlegcomité hiervoor in april het licht op groen. Buitenlandse werknemers die geen Belgisch domicilieadres of rijksregisternummer hebben, kunnen zich aanmelden bij de gemeente waar ze (tijdelijk) zijn ingeschreven in het bevolkingsregister. Op basis van hun BIS-nummer, dat uniek wordt aangemaakt voor personen die niet ingeschreven zijn in het rijksregister maar toch een verband hebben met de Belgische Overheid, zal het gemeentebestuur dan een lijst bezorgen aan het bevoegde vaccinatiecentrum. Van daaruit zullen de buitenlandse arbeidskrachten uitgenodigd worden volgens de uitgerolde vaccinatiestrategie, aftellend volgens leeftijd.