Overslaan en naar de inhoud gaan

Telewerk: vanaf 9 juni wekelijkse “terugkomdag” en in juli wordt verplichting weer een aanbeveling

telewerk

In de trein versoepelingen die het Overlegcomité gisteren aankondigde, met o.a. de heropening van de binnenruimtes van de horeca, zitten er ook enkele die belang hebben voor onze sector.

Opvallendste daarbij zijn de maatregelen rond telewerk. Vanaf 9 juni zullen werknemers in een “telewerkbare” functie weer 1 dag per week naar kantoor mogen. De betrokken ministers voegden er wel meteen de krachtlijnen aan toe van het advies dat maandag werd uitgebracht door de sociale partners binnen de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk.

De terugkeermomenten dienen zodanig georganiseerd dat het risico op besmetting op de werkvloer en tijdens het woon-werkverkeer zo laag mogelijk wordt gehouden. Onder meer door spreiding van de terugkeerders over de 5 werkdagen, zodat telkens slechts maximaal 20% van hen aanwezig is. Maar evenzeer door de preventiemaatregelen uit de Generieke Gids en de sectorprotocollen, strikt na te leven (afstand houden, mondmaskers, handen ontsmetten,…). Werknemers kunnen ook niet worden verplicht om deel te nemen aan de voorziene terugkomdag. Als de coronacijfers gunstig blijven evolueren, wordt telewerk vanaf 1 juli a.s. weer “sterk aanbevolen” en dus niet langer “verplicht”.

En tot slot positief nieuws voor aannemers die over een eigen showroom beschikken: eveneens vanaf 01/07/21 zullen we weer zonder beperkingen kunnen winkelen. Dus vanaf dan geen limiet meer op het aantal personen (nu nog 2 per gezin) of de duur van het winkelbezoek (momenteel 30 minuten).