Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronabarometer naar code geel maar in het openbaar vervoer blijven mondmaskers verplicht

coronabarometer

Alhoewel niet alle coronacijfers reeds onder de vooropgestelde drempels zaten, besliste het Overlegcomité vrijdagnamiddag dat de coronabarometer vanaf vandaag in code geel gaat, het laagste preventieniveau.

Dit betekent onder meer dat zowel in de horeca als bij evenementen, het gecontesteerde Covid Safe Ticket én de mondmaskers voor het personeel worden afgeschaft. Voor de klanten van cafés en restaurants hoefde het masker ook in code oranje al niet meer. Wel dient - via het gebruik van een CO2-meter - nog steeds gewaakt over een goede luchtkwaliteit. Idem bij indoorevenementen.

Ook voor vrijetijdsactiviteiten vallen bijna alle regels weg. Wanneer ze zich binnen afspelen, dient er enkel voldoende aandacht te zijn voor een goede ventilatie. Net als bij evenementen, valt ook de publieksbeperking in functie van de capaciteit van de zaal weg.

Passenger Locator Form

Ook geen mondmaskers meer in winkels en het middelbaar onderwijs. Wat de breed maatschappelijke context betreft, hoeven mondkapjes voortaan enkel nog in de zorginstellingen (ziekenhuizen, WZC’s,…) en op het openbaar vervoer.

Voor de regels op de werkvloer gelden de Generieke Gids en de sectorprotocollen. Zoals gemeld, staat de mogelijke afschaffing of fikse versoepeling van het protocol voor de Bouw nu donderdag op de agenda van het Paritair Comité 124.

Voorts besliste het Overlegcomité dat vanaf vrijdag 11 maart a.s., Belgen die terugkeren uit een land van de Europese Schengenzone, geen Passenger Locator Form (PLF) meer zullen moeten invullen. Die dag zal trouwens ook het KB verschijnen dat de huidige “Pandemiewet” (die o.m. bepaalde dat de coronacrisis vooral federaal werd aangepakt) zal opheffen.