Overslaan en naar de inhoud gaan

RVA-informatie over de tijdelijke werkloosheid te wijten aan de uitzonderlijk slechte weersomstandigheden (overstromingen)

regen

De hevige regenval van de afgelopen dagen kan tot gevolg hebben dat de uitvoering van de arbeidsovereenkomst voor sommige werknemers onmogelijk is geworden en daarom moet worden geschorst. De gewone principes blijven van toepassing.

Ter herinnering: voor de arbeiders PC 124 geldt nog steeds de afwijkende regel dat tijdelijke werkloosheid wegens weerverlet nog mogelijk blijft als men bij aankomst op de werf vaststelt dat er omwille van de slechte weersomstandigheden niet kan gewerkt worden (niet vermeld in deze algemene instructies).

Wanneer zij hun werk niet kunnen verrichten als gevolg van slecht weer, kunnen de arbeiders tijdelijk werkloos worden gesteld wegens slecht weer en de bedienden wegens overmacht. Werknemers (arbeiders of bedienden) die door het slechte weer niet op hun werk kunnen geraken (bv. omdat het treinverkeer stilligt of de straten overstroomd zijn) kunnen tijdelijk werkloos worden gesteld wegens overmacht.
 
In principe moet de klassieke procedure gevolgd worden (mededeling slecht weer of overmacht aan de RVA). Zoals vermeld in de instructies zal voor de dagen gelegen in de periode van 14 juli tot en met 20 juli 2021 de tijdelijke werkloosheid ook zonder mededeling aanvaard worden.