Overslaan en naar de inhoud gaan

Relance-overuren en verhoging van het fiscaal voordeel tot 180 uur: de wet is gepubliceerd in het Staatsblad

Werfleider op nachtelijke werf.

In onze Flash van 17 augustus kondigden we aan dat de wet tot omzetting van de inhoud van het interprofessioneel afsprakenkader voor de jaren 2023-2024 goedgekeurd werd in het Parlement op 20 juli 2023 en dat we wachtten op de publicatie ervan. Dit is nu gebeurd aangezien deze wet van 31 juli 2023 gepubliceerd werd in het Staatsblad van 5 september.

De wet bevestigt niet alleen dat de 120 uur bijkomende vrijwillige relance-overuren van kracht zijn geworden op 1 juli, de publicatie ervan biedt bedrijven ook rechtszekerheid. Ze kunnen ook gebruikmaken van de verhoging tot 180 uur zonder elektronische aanwezigheidsregistratie van het fiscaal voordeel voor overuren. Deze verhoging geldt voor alle arbeiders (inclusief arbeiders die in de werkplaats en/of op bouwplaatsen werken waar geen elektronische aanwezigheidsregistratie wordt toegepast).

De 120 relance-overuren zijn vrijgesteld van RSZ-bijdragen en belastingen, dus er hoeft geen bedrijfsvoorheffing te worden ingehouden. De 180 overuren zijn onderworpen aan een verminderde voorheffing.

Meer details vind je in de volgende uitgave van ons Embuild magazine.