Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe procedures voor de terugkeer van reizen naar EU-landen

reizen

In onze extra flash van 9 juli hebben wij een overzicht gegeven van de maatregelen die van kracht zijn voor reizen buiten het grondgebied. Deze regels blijven van kracht.

Tijdens zijn vergadering van 19 juli (oorspronkelijk gepland voor 16 juli, maar uitgesteld wegens de overstromingsramp) heeft het Overlegcomité echter besloten de procedure aan te scherpen voor landen in de Europese Unie of het Schengengebied waar gevaarlijke varianten van het virus circuleren, ongeacht de kleurcode van het land.

Bij terugkeer uit een dergelijke Europese hoogrisicozone dienen personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, naast een PCR-test op dag 1 (met quarantaine tot resultaat) ook een PCR-test op dag 7 af te leggen. De test op dag 1 vervalt indien de persoon in kwestie reeds PCR-getest werd tijdens de 72 uur voorafgaand aan de aankomst op het Belgisch grondgebied. Een positieve PCR-test heeft een isolatieplicht van 10 dagen tot gevolg, die niet onderbroken kan worden.

De controles op het invullen van het Passenger Locator Form en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt.