Overslaan en naar de inhoud gaan

Landingsbanen: premie Sociaal Fonds voorlopig verlengd

landingsbanen

Bedienden van het PC 200 die in het kader van een landingsbaan hun prestaties met 1/5 verminderen hebben recht op een maandelijkse premie van € 74,79 euro ten laste van het Sociaal Fonds. 

Het gaat om de bedienden die vanaf 60 jaar of ouder in een landingsbaan gestapt zijn of bedienden die uiterlijk op 31 december 2020 in een landingsbaan gestapt zijn tussen 55 en 60 jaar. De cao op basis waarvan de premie werd toegekend liep ten einde op 30 juni 2021, zodat vanaf 1 juli de premie niet meer kon toegekend worden. In afwachting van de sectorale onderhandelingen in het najaar heeft de raad van beheer van het Sociaal Fonds beslist om de aanvullende premie aan de betrokken bedienden toch verder uit te betalen tot 31 december 2021.

Let wel: het gaat om de bedienden die al in een landingsbaan zitten. Voorlopig is het niet meer mogelijk voor bedienden van het PC 200 om in een landingsbaan met uitkeringen te stappen vóór de leeftijd van 60 jaar. De Nationale Arbeidsraad heeft weliswaar de sectoren opnieuw de mogelijkheid gegeven om een regeling vanaf 55 jaar in te voeren, maar het is wachten op een nieuwe sectorale cao om deze mogelijkheid effectief te heropenen voor de bedienden van het PC 200. Deze cao zal pas in het najaar in het kader van de sectorale onderhandelingen kunnen gesloten worden.