Overslaan en naar de inhoud gaan

Impact van de oorlog in Oekraïne op uw overeenkomsten

overheidsopdrachten

De oorlog in Oekraïne heeft een impact op de uitvoeringtermijn en de kosten van vele opdrachten. Zoals gemeld in de BouwFlash van 16 maart 2022 kunnen wij voor overheidsopdrachten in dit verband niet genoeg het belang onderstrepen van het naleven van twee administratieve verplichtingen om uw rechten te vrijwaren, wanneer u zich beroept op onvoorzienbare omstandigheden.

Immers, binnen de 30 kalenderdagen vanaf de datum van de feiten of omstandigheden waarop men zich baseert om onvoorziene omstandigheden in te roepen, dient u de volgende formaliteiten te vervullen:

  • De meldingsplicht: het schriftelijk kenbaar maken van de omstandigheden;
  • De “becijferingsplicht”: het schriftelijk overmaken van een eerste becijfering van de impact van de omstandigheden op de kosten van de opdracht en de uitvoeringstermijn.

Als u zich beroept op het conflict in Oekraïne, dan is 24 februari 2022 de datum waarop de Russische inval is begonnen. Echter, er dient rekening te worden gehouden met andere data, namelijk deze waarop u de impact heeft vastgesteld. Bevoorradingsproblemen of andere omstandigheden ten gevolge van het conflict zijn niet noodzakelijk reeds op 24 februari 2022 opgedoken.

Neem echter geen risico en doe, gelet op het paasverlof dat voor de deur staat, de nodige kennisgevingen vandaag nog.

Op haar website stelt de Confederatie Bouw, naast een schema over de gevolgen van deze oorlog op de uitvoering van de opdrachten, eveneens modelbrieven ter beschikking om zowel de publieke als de private opdrachtgevers op de hoogte te brengen evenals de onderaannemers.