Overslaan en naar de inhoud gaan

COVID-19: vier dagen verplicht telewerk in jobs waarvoor dit praktisch haalbaar is

telewerk

Geconfronteerd met piekende cijfers, zowel op het vlak van coronabesmettingen als ziekenhuisopnames, nam het Overlegcomité gisterennamiddag een aantal beslissingen om de zogeheten 4de golf te keren. Deze maatregelen gaan in vanaf  22 november en zullen minstens gelden tot 28 januari 2022.

Voor onze bedrijven is de belangrijkste maatregel het herinvoeren van de verplichting om te telewerken in alle functies waarvoor dit praktisch mogelijk is. Vanaf maandag 22 november tot en met 12 december a.s. gedurende 4 dagen per week. Vanaf 13/12 zakt dit aantal naar 3 en zal de werkgever dus 2 terugkomdagen per week kunnen voorzien.

Dit betekent ook dat alle bedrijfsmeetings die digitaal kunnen georganiseerd worden, ook op die manier MOETEN plaatsvinden.

Uiteraard geldt de telewerkplicht ook dit keer niet voor arbeiders uit de bouwsector. Zij kunnen immers moeilijk een muur metselen of sanitair plaatsen vanuit hun woonkamer… Op de bouwwerven blijven de huidige preventiemaatregelen van kracht: mondmasker dragen bij collectief vervoer, afstand houden waar mogelijk, …

CST Plus

Voor het overige, zet het OC vooral in op goede ventilatie en op het terug uitbreiden van de mondmaskerplicht. Zo zal bovenop het voorleggen van het COVID Safe Ticket door bezoekers van evenementen (zowel binnen als buiten) weer mond en neus moeten worden bedekt.

Het toepassingsgebied van het CST wordt ook uitgebreid naar publieke en private bijeenkomsten van meer dan 50 personen binnen en 100 personen buiten. Zoals bekend, mag het CST niet gevraagd worden voor evenementen op de werkvloer of aan mensen die aanwezig zijn in het kader van de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst.

Basisregels

Premier De Croo deed gisteren ook een oproep om met zijn allen weer veel meer de basisprincipes inzake coronapreventie te gaan respecteren: thuisblijven als je je ziek voelt; zo veel mogelijk je contacten beperken; minstens 1,5 meter afstand houden en wanneer dit niet kan, een mondmasker dragen.

Wat de preventie op de werkvloer betreft, verwijzen we ook nog eens naar de regels die werden vastgelegd in de Generieke Gids en in ons sectorprotocol. Deze laatste vind je gedetailleerd en heel overzichtelijk terug in de Preventiefiche 1068 van Constructiv. Keep it safe!