Overslaan en naar de inhoud gaan

Bescherming van de “klokkenluiders” wordt verplicht vanaf 17 december 2023: Embuild helpt u met een stappenplan

Man belt en kijkt door raam.

Vanaf 17 december 2023 moeten ondernemingen die tussen de 50 en 249 werknemers tewerkstellen beschikken over instrumenten om de zgn. klokkenluiders te beschermen. Klokkenluiders zijn personen die kennisnemen van een inbreuk, binnen de onderneming, op een hele reeks wettelijke bepalingen en die deze inbreuken willen melden.

Deze bescherming steunt op de wet van 28 november 2022 (BS 15 december 2022). Op grond van die wet zijn bedrijven verplicht :

  • kanalen en procedures in te stellen die toelaten dergelijke inbreuken aan een vertrouwenspersoon onder strikte confidentialiteit te melden
  • de meldingen te onderzoeken en zo nodig maatregelen te nemen om de overtreder te sanctioneren en in de toekomst dergelijke overtredingen te verhinderen
  • ervoor te zorgen dat de melder van de inbreuk beschermd wordt tegen represaillemaatregelen, zoals overplaatsing, weigering van bevordering of zelfs ontslag.

Hoe stel ik een vertrouwenspersoon aan ? Welke procedures moet ik invoeren ? Hoe moeten meldingen opgevolgd worden ? Het stappenplan van Embuild zal u toelaten deze vragen praktisch op te lossen. Dit stappenplan vindt u hier.

Hierover werd eerder reeds een commentaar gepubliceerd op de website.