Overslaan en naar de inhoud gaan

Embuild positief over consultatie 'zwarte lijst' van malafide ondernemers

Man en vrouw hebben discussie met verkoper.

Bouwfederatie Embuild reageert positief op het initiatief van Minister van Justitie Paul Van Tigchelt om het mogelijk te maken een 'zwarte lijst' van malafide ondernemers te consulteren. “Bouwen kost handenvol geld en is een zeer belangrijk moment in een mensenleven, de consument heeft er dan ook alle belang bij om te weten dat zij/hij in zee gaat met een betrouwbare, bonafide aannemer,” reageert Embuild-CEO Niko Demeester.

Om de zoveel tijd komt de bouwsector in een slecht daglicht te staan door verhalen op over malafide bedrijven die na een voorschot te hebben aangerekend met de noorderzon verdwijnen. Zulke vormen van fraude zijn uiteraard volstrekt ontoelaatbaar en er moet volgens bouwfederatie Embuild streng tegen worden opgetreden. Die cowboys verzieken de boel voor de hele sector, want de overgrote meerderheid van alle bouwbedrijven werkt wel volgens de regels!

Bouwfederatie Embuild reageert dan ook positief op het initiatief van Minister van Justitie Paul Van Tigchelt om een consultatie van bestuursverboden mogelijk te maken, zodat consumenten, leveranciers en collega-ondernemers effectief kunnen controleren met wie ze in zee gaan. Ook vinden wij dat na faillissement aannemers sneller een beroepsverbod moeten kunnen krijgen, zodat ze geen nieuwe slachtoffers meer kunnen maken. We pleiten ook voor een uitbreiding van de beroepsverboden, wanneer er sprake is van zware fouten, zodat fraudeurs (die niet per se failliet gaan) niet opnieuw slachtoffers kunnen maken. Dergelijke beroepsverboden moeten sneller uitgesproken kunnen worden, maar vooral ook sneller gepubliceerd worden. Daarvoor kan JustBan een nuttig instrument zijn.

Voor cowboys en malafide aannemers is in de bouw- en installatiesector geen plaats.

Embuild neemt zelf ook initiatieven voor een betere bescherming van de consument met bouwplannen. Zo heeft Embuild voorstellen neergelegd om de consument beter te beschermen tegen buitensporige voorschotten, bij casco- en renovatieprojecten en insolventie van de aannemer. Ook pleit Embuild voor een uniek loket voor de bouw binnen de consumentenombudsdienst in het kader van bouwgeschillen, zodat specialisten de consument nog beter kunnen helpen en is bereid zijn knowhow daarin te delen. Tot slot publiceert Embuild zelf een lijst van alle aannemers zonder fiscale of sociale schulden en een checklist om na te gaan of een vakman betrouwbaar is via www.buildyourhome.be .

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild: “Deze en nog meer voorstellen hebben we opgenomen in ons verkiezingsmemorandum dat we momenteel bespreken met alle politieke partijen. We hopen dat onze voorstellen opgenomen worden in het komende federaal regeerakkoord na de verkiezingen van 2024. Iedereen is immers gebaat bij een betere consumentenbescherming, en voor cowboys en malafide aannemers is in de bouw- en installatiesector geen plaats.”