Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook buitenlandse bouwvakkers die uit rode zone komen, moeten zich laten testen en in quarantaine

corona

Dit is een Franse header

Als pakweg één van uw Poolse, Roemeense of Spaanse onderaannemers, werknemers naar uw werf stuurt die uit een rode zone komen, moeten zij zich hier wel degelijk laten testen en in quarantaine gaan. Is de eerste PCR-test negatief, kunnen ze (momenteel nog) voorlopig aan de slag maar “binnen hun eigen werkbubbel”. Dit wil zeggen, dat ze in afwachting van een tweede test, niet of toch zo min mogelijk met andere bouwvakkers in contact mogen komen en dat ze constant mondmaskers moeten dragen.

Maar door de op de Nationale Veiligheidsraad van vorige woensdag afgesproken versoepelingen, gelden vanaf donderdag 1 oktober a.s. reeds andere regels. Personen die vanuit een rode zone naar België reizen en die geen COVID-19-symptomen vertonen, zullen zich maar 1 keer meer moeten laten testen. En dat vanaf de 5de dag na hun aankomst. Bovendien wordt de verplichte quarantaineperiode teruggebracht van 14 naar 7 dagen (5 + 2 dagen wachttijd op het testresultaat). Wie dus 1x negatief getest heeft, kan normaal aan de slag.

In twee concrete gevallen zijn testing en quarantaine niet vereist: als het verblijf in het andere land maximaal 48 uur bedraagt en wanneer het gaat om grensarbeiders. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in Lille of Roubaix wonen maar dagelijks of wekelijks over de grens trekken om prestaties te leveren bij hun Belgische werkgever. Deze beide uitzonderingen gelden uiteraard ook in omgekeerde richting, voor landgenoten die over en weer pendelen naar hun werkgever aan de andere kant van de grens met één van onze buurlanden.

Voorts zijn sinds 25 september jl. ook niet-essentiële verplaatsingen (lees vakantiereizen) naar rode zones niet langer verboden maar wel “strikt afgeraden”. Essentiële (bv. professionele) verplaatsingen naar hoogrisicozones zijn steeds mogelijk gebleven. Uiteraard met inachtname van de regels.