Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorzie voldoende renovatiebudget bij woningaankoop: dat kan indien impact energierenovatie berekend wordt in terugbetalingscapaciteit lening

zonne-energie

Net zoals de Nationale Bank vinden de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de Confederatie Bouw dat energie-efficiëntie van vastgoed zwaarder dient door te wegen bij een hypothecair krediet. Vanwege de huidige Oekraïne- en energiecrisis wint dat enkel aan belang. Volgens de VCB doet een kandidaat-koper van een energieverslindende woning er goed aan om voldoende middelen over te houden voor een energierenovatie. “Daarom moet de impact van de energiefactuur, die na renovatie veel lichter uitvalt, geïntegreerd worden in de terugbetalingscapaciteit van een lening”, zegt Niko Demeester, topman van de Confederatie Bouw. Vanaf volgend jaar is een renovatie binnen de vijf jaar na aankoop bovendien een vereiste. Niet alleen maakt dat je woning waardevast, ook is het de beste bescherming tegen oplopende energieprijzen. Uit VCB-analyse blijkt dat net de huishoudens in energie slurpende woningen het afgelopen jaar hun woonkosten aanzienlijk zagen stijgen. De verhoopte renovatiegolf staat centraal tijdens het Energiecongres van de VCB op 9 juni.    

 

Banken vragen systematisch het EPC 

Onlangs heeft de Nationale Bank beklemtoond dat de bankensector systematisch de energie-efficiëntie van het vastgoed in hun hypothecaire portefeuille dient in kaart te brengen. Vandaag vragen banken al het energieprestatiecertificaat (EPC) op bij een woonkrediet. De VCB schuift als volgende stap naar voren dat de banken ook de middelen of de kredietcapaciteit van de kandidaat-kopers in rekening brengen om binnen de vijf jaar de nodige energetische werken uit te voeren. Zo staat de koper niet voor verrassingen en wordt elke overdracht van een bestaande woning meteen een energetisch renovatieproject. Dat maakt de woning waardevaster, verlaagt de energiekosten, verhoogt het wooncomfort en is goed voor het klimaat.  

 

“Bij de zoektocht naar een woning beseffen kandidaat-kopers vaak te weinig wat de vereiste energetische ingrepen zullen kosten. Van meet af aan biedt het EPC inzicht in de renovatienoden, het kostenplaatje en de terugverdieneffecten. Cruciaal voor kandidaat-kopers om de middelen of de kredietcapaciteit te voorzien om binnen de vijf jaar een grondige renovatie uit te voeren. Enkel het systematisch renoveren van elke woning bij aankoop, kan de verhoopte renovatiegolf tot stand brengen en de energiedoelstellingen tegen 2050 helpen verwezenlijken. Hoewel het aantal renovatievergunningen is gestegen, dringt zich een verdrievoudiging op van het renovatieritme om 2,9 miljoen woningen tijdig aan te pakken”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

 

“Ook cruciaal wordt om de financiering van energetische renovatie te vergemakkelijken”, zegt Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw. “Wie een woning aankoopt, gebruikt het ontleende krediet vaak helemaal om de aankoop van het goed te financieren. Daarom moet de ontleningscapaciteit van de kopers uitgebreid kunnen worden. Dat kan door groene rentevoeten toe te passen, zoals Europa trouwens aanbeveelt, maar ook door de impact van de energiefactuur te integreren in de terugbetalingscapaciteit. Deze maatregelen hebben geen budgettaire kost op zich, maar hebben nood aan ondersteunend overheidsbeleid.”

 

Om te vermijden dat een energetische renovatie zorgt voor een herziening van het kadastraal inkomen (KI) en dus voor een verhoging van de woonfiscaliteit, vraagt de Confederatie Bouw ook nadrukkelijk dat het KI niet wordt opgetrokken na dergelijke ingrepen.

 

Kopen, (ver)bouwen of huren: maandelijkse woonkosten 1 jaar later

Wie een jaar geleden een nieuwe woning heeft gebouwd, heeft vandaag de laagste woonkosten. Dat blijkt uit een VCB-analyse (zie bijlage). De vereisten voor nieuwbouw op het vlak van energie-efficiëntie zijn hoog. En daar profiteren deze eigenaars ten volle van. Wie huurt is het slechtste af en heeft de woonkosten sterk zien stijgen als gevolg van de stijgende energieprijzen en geïndexeerde huurprijzen. Wie als eigenaar het afgelopen jaar een energierenovatie heeft afgerond, heeft haar of zijn energiefactuur tot een derde herleid. Zo verdienen zij op termijn hun investering terug. De totale woonkosten van verbouwers nemen daarom niet verder toe en dalen zelfs licht. In de huidige energiecrisis ben je met grote voorsprong het beste af als eigenaar van een nieuwbouw of na een energierenovatie. 

 

Het belang van energierenovatie, de doelstellingen tegen 2050, hindernissen en innovatieve technieken komen uitgebreid aan bod tijdens het Energiecongres van de VCB op 9 juni. Meer weten?