Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlenging 6% btw sloop en heropbouw schiet tekort om wooncrisis op te lossen

Graafmachine bij steenpuin.

In een eerste reactie op de federale begroting 2024 zegt Embuild ontevreden te zijn dat projecten van sloop-heropbouw die verkocht worden vanaf 2024 uitgesloten zullen worden van de veralgemeende, verlaagde btw. De maatregel zal vanaf volgend jaar enkel gelden voor particuliere bouwers. “Dat schiet tekort voor de noodzakelijke uitbreiding en vernieuwing van ons sterk verouderd woningpark. Individueel slopen en heropbouwen is goed, maar ruim onvoldoende. De komende 7 jaar moeten we immers liefst 220.000 extra wooneenheden realiseren om aan de woonbehoefte te voldoen. Daarvoor moeten ook verkoopprojecten ondersteund worden zodat er meteen op grotere schaal vernieuwd en verduurzaamd kan worden”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild.

De verlaagde btw van 6% op afbraak en heropbouw wordt vanaf 2024 permanent gemaakt in heel België, maar dan enkel voor particuliere bouwprojecten. Toch is Embuild ronduit ontevreden dat het vanaf 2024 niet langer mogelijk zal zijn voor bouwbedrijven om projecten van sloop en heropbouw te realiseren en die vervolgens te verkopen. Verkoop wordt vanaf volgend jaar immers uitgesloten bij afbraak en heropbouw. Het tarief van 6% kan vanaf 1 januari 2024 dus niet meer toegepast worden voor verkoop van na afbraak herbouwde woningen. Een groot woonproject met sloop en heropbouw realiseren zal met andere woorden niet meer mogelijk zijn aan dat btw-tarief.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild: “De vernieuwing van ons sterk verouderd woningpark zal dus absoluut niet voldoende versnellen. We mogen immers niet vergeten dat driekwart van onze woningen van voor 1985 dateert en niet meer voldoet aan de duurzaamheidvereisten. We moeten met andere woorden alle zeilen bijzetten om onze woningen ‘future proof’ en klimaatneutraal te maken. Daarnaast moeten we de komende 7 jaar liefst 220.000 bijkomende wooneenheden bouwen om aan de groeiende woonbehoefte te kunnen voldoen. Zoniet zal de schaarste op de woningmarkt zodanig groot worden dat wonen echt onbetaalbaar gaat worden voor iedereen. We hebben dus dringend meer steun nodig voor grote bouwprojecten via sloop en heropbouw.”

De bouwfederatie betreurt ook dat het gunsttarief van 6% btw op zonnepanelen en zonneboilers eind dit jaar op de schop gaat. Positief is dan weer wel dat dit verlaagd tarief ook in 2024 voor warmtepompen blijft gelden.