Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijzen bouwmaterialen stijgen niet langer, maar (ver)bouwen wordt niet meteen goedkoper

Matériaux dans un entrepôt

Bouwfederatie Embuild stelt vast dat de grote prijsstijgingen van bouwmaterialen achter de rug zijn. Toch zijn bouwmaterialen in het algemeen nog steeds 35% duurder dan voor de start van de coronapandemie in maart 2020. De nu dalende bouwmaterialenprijzen hebben vooral te maken met de afgenomen kosten qua transport en logistiek, de zwakkere dollar en de afgenomen vraag uit China. “Toch zullen bouwen en verbouwen niet meteen goedkoper worden”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild. “De gestegen loonkosten hebben daar voor een groot stuk mee te maken, maar ook de toegenomen bouwgrondprijzen en de sterkere focus op energiezuinig wonen.”

Embuild merkt dat voor veel bouwmaterialen prijsstijgingen stilvallen en dat sommige prijzen van bepaalde materialen zelfs dalen: baksteen, cement en beton stabiliseren qua prijs, terwijl plastiekproducten (-7,2%), staal (-3,0%) en non-ferro metalen, zoals koper, lood, aluminium en zink (-2,7%), de afgelopen maand daalden in prijs. Die prijsdalingen zijn het gevolg van de goedkoper geworden transport- en logistiekkosten, de zwakkere dollar en de dalende vraag uit China, de op één na grootste economie ter wereld.

Toch blijft het onzeker of deze dalende trend de komende maanden aanhoudt. Dat blijft moeilijk te voorspellen. Een nieuwe stijging van de energieprijzen of een andere opmerkelijke gebeurtenis kan meteen een directe invloed hebben op de prijs van bouwmaterialen. De bouwfederatie stelt vast dat slechts de helft van de bouw- en installatiebedrijven gestegen materialenprijzen doorrekent aan de klant.

De gestegen loonkosten hebben daar voor een groot stuk mee te maken, maar ook de toegenomen bouwgrondprijzen en de sterkere focus op energiezuinig wonen.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild: “Een bouw- of verbouwproject zal echter niet goedkoper worden. Naast de prijzen van bouwmaterialen spelen er immers tal van andere factoren mee. Zo zijn de lonen door de forse loonindexering stevig toegenomen, blijven de prijzen van bouwgronden ook sterk stijgen en verhogen de terechte verplichtingen voor energiezuinig wonen ook de bouwkost.”