Overslaan en naar de inhoud gaan

Open wervendag nu zondag 30 mei (en ook heel juni), maar volledig digitaal

Open Wervendag

Ook al is de Open Wervendag dit jaar als gevolg van het coronavirus een volledig digitale editie, heeft de Confederatie Bouw ook dit jaar een mooi pakket aan opmerkelijke werven samengesteld.

In totaal kan iedereen op zondag 30 mei, maar ook de hele maand juni, 124 werven bezoeken en dat vanuit de luie zetel. Op 30 mei lanceert de sectorfederatie diverse video’s en weetjes over de bouwsector. “We lieten enkele vloggers en bloggers los op interessante werven, deden interviews en laten boeiende werven zien”, vat gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere samen.

Tijdens de veertiende editie van de Open Wervendag staan 124 werven uit heel het land centraal: 73 in Vlaanderen, 30 in Wallonië en 21 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Meer dan ooit toont de bouwsector haar enorme veelzijdigheid tijdens deze dag. Een overzicht van alle deelnemende werven is te vinden op https://openwervendag.be/werven.

Een aantal opmerkelijke werven per provincie zijn:

  • Vlaams-Brabant: nieuw administratief centrum Wezembeek-Oppem, renovatieproject kantoor WTCB in St-Stevens-Woluwe
  • Antwerpen: Oosterweel Linkeroever en Zwijndrecht, aanpak vervuiling Fort Sint-Filips, houtskeletwoning (Lichtaart)
  • Limburg: vervanging overwegen in Diepenbeek, B-Blocks Beringen (omvormen van rijkswachtsite tot woonzone)
  • Oost-Vlaanderen: nieuwe sluis Terneuzen, project De Stoeterij in Wondelgem waarbij een paardenstoeterij omgevormd is tot woonzone met appartementen en huizen.
  • West-Vlaanderen: nieuwe stormvloedkering in Nieuwpoort, bouw nieuwe technische campus in Brugge
  • Brussel: herontwikkelingsproject ZIN van de WTC-torens in Brussel, bouw Erasmus metrodepot in Anderlecht, bouw nieuwe hoofdzetel RTBF in Schaarbeek

Ondertussen kan u op https://openwervendag.be/streaming al en voorproevertje krijgen van de verschillende video’s die over de werven gestreamd zullen worden vanaf 30 mei.

Tijdens de Open Wervendag toont de bouwsector meer dan ooit aan sterk geëvolueerd te zijn de afgelopen jaren en ook de komende jaren niet te zullen stilzitten. Digitalisering en industrialisering zijn nu een feit in de bouw, terwijl ook het milieubewustzijn enorm is toegenomen. Door bijna energieneutraal te bouwen, slim te renoveren en te kiezen voor de circulaire economie kan de bouw de uitstoot van CO2 heel sterk terugdringen. Bovendien is de bouw een inclusieve sector die aan iedereen die de handen uit de mouwen wil steken kansen geeft. Sowieso voorzien we de komende jaren meer dan voldoende werk dat goed betaald is, zoals bleek uit een recente studie van SD Worx, en ook werkzekerheid biedt, zoals een studie van Hermes aangaf.