Overslaan en naar de inhoud gaan

Zweden neemt het voorzitterschap van de Raad van de EU over

Lars Danielsson staat voor Zweedse en Europese vlag.

(Foto: Europese Unie)

 

Op 1 januari heeft Zweden het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU voor de komende zes maanden overgenomen van Tsjechië.

Volgens het programma van zijn voorzitterschap zal het land prioriteit geven aan technische kwesties – zoals de bouwproductenverordening – en aan de ecologische transitie en de energietransitie, meer bepaald het "Fit for 55"-pakket.

Het programma behandelt ook kwesties in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne. "Oekraïne heeft aanzienlijke economische steun van de EU nodig, zowel op korte als op lange termijn", erkent het voorzitterschap. De maatregelen op korte termijn omvatten liquiditeitssteun, terwijl de nadruk op lange termijn zal liggen op de wederopbouw van Oekraïne.

Hoewel de oorlog nog niet voorbij is, bereidt België zich ook voor op de wederopbouw. De kabinetten, het VBO en de daarbij aangesloten federaties beraden zich momenteel volop over de operationele organisatie van deze steun. Oekraïne zal in de komende 10 jaar een enorme bouwplaats zijn voor onze sector, dus liggen er kansen voor onze aannemers.