Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken bij warm weer

warm weer

Nu het KMI voor de tweede helft van de werkweek temperaturen voorspelt die kunnen oplopen tot 30 graden, leek het ons het geknipte moment om nog eens te wijzen op de risico’s die warmte en schadelijke uv-stralen met zich meebrengen.

In een warme of vochtige omgeving moet je lichaam harder werken om warmte af te geven. Dit gebeurt via de huid, transpiratie en ademhaling. Kleding en individuele factoren zoals fitheid, leeftijd en gewicht beïnvloeden de mogelijkheid van het lichaam om warmte af te geven. 

Je lichaamstemperatuur stijgt en je begint te zweten. Hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid zijn vaak voorkomende klachten. Bovenmatige blootstelling aan hitte kan ook leiden tot ernstigere ziektebeelden zoals zonne- of hitteslag en dehydratatie. En dan zijn er nog de kwalijke gevolgen van langdurige blootstelling aan uv-straling. Die beschadigt de huidcellen en is een van de meest voorkomende oorzaken van huidkanker. Bovendien blijkt uit een vorige maand gepubliceerd rapport van de Sitchting tegen Kanker dat buitenwerkers maar liefst drie keer meer kans hebben om huidkanker op te lopen.