Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat met 6% btw voor sloop en heropbouw na 2023?

Kraan sloopt huis

Midden juli zette de federale regering de gesprekken stop over de fiscale hervorming waarop Embuild reageerde met gemengde gevoelens.

Positief is dat het btw-tarief voor de renovatie van oudere woningen niet verhoogd wordt naar 9% maar aan dat 6% mogelijk blijft. Maar twee andere belangrijke fiscale maatregelen om ons woningpark te verduurzamen lopen wel eind dit jaar af: de verlaagde btw van 6% op afbraak en heropbouw zal vanaf 2024 opnieuw 21% bedragen, uitgezonderd in 32 stedelijke gebieden, en ook de tijdelijke btw-verlaging van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan 10 jaar oud loopt eind 2023 af.

Dit zijn nochtans twee btw-maatregelen die nodig zijn in het kader van de klimaatdoelstellingen en de noodzaak om koolstofneutraal te zijn in 2050. Wij blijven er dan ook op aandringen om beide btw-verlagingen een permanent karakter te geven na hun afloop eind 2023. Indien dat niet gebeurt, wordt de prijs voor energetisch bouwen en renoveren een stuk duurder voor de consument.