Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke werkloosheid als een kind niet naar school of opvang kan gaan

opvang

Nous vous rappelons que les travailleurs ont le droit de s'absenter du travail s'ils doivent s'occuper d'un enfant qui ne peut pas aller à l'école ou à la garderie à cause des mesures corona. Dans ce cas, le travailleur n'a pas droit à un salaire à la charge de son employeur, mais peut prétendre à une indemnité pour chômage temporaire dû à la force majeure. Ce régime, comme le régime général force majeure corona, a été prolongé jusqu'au 30 juin 2021.

Om van het recht gebruik te maken moet de werknemer zijn werkgever daarvan onmiddellijk op de hoogte brengen en hem in principe een formulier bezorgen dat de sluiting van de instelling bevestigt. We hebben momenteel nog geen weet van een eventuele vrijstelling van de verplichting om een formulier te bezorgen, gelet op de beslissing van het Overlegcomité om de scholen algemeen te sluiten.

De regeling geldt enkel voor de dagen waarop de scholen gewoon geopend zijn (dus niet voor de 2 weken van de Paasvakantie). De minister van werk heeft wel aangekondigd dat tijdelijke werkloosheid ook mogelijk zal zijn in geval van annulering van een kamp waaraan het kind zou deelnemen in de Paasvakantie.

Nog dit: beide ouders kunnen niet tegelijkertijd van het recht gebruik maken.