Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine geeft een overzicht van het herstel- en veerkrachtplan

Ruim beeld vergaderzaal met Thomas Demine op de achtergrond.

De Europese herstel- en veerkrachtplannen moeten het economisch herstel van de gezondheidscrisis stimuleren. In dit verband heeft België al bijna 770 miljoen euro ontvangen op een totaalbudget van 4,5 miljard euro.

Op 23 maart benadrukte de staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine tijdens de jaarlijkse conferentie dat de klimaat- en digitale transities niet mogelijk zijn zonder massale overheidsinvesteringen. De bouwsector is een van de hoofdrolspelers in dit herstelplan: renovatie van gebouwen, ontwikkeling van mobiliteitsinfrastructuur, vooral het spoor, en ontwikkeling van energie-infrastructuur. De staatssecretaris besloot met te stellen dat het nodig is om verder en sneller te gaan in dit dossier.

Mocht de regering het echter niet eens worden over de pensioenhervorming, dan zou België bijna 1 miljoen euro kunnen verliezen. Dat vertraagt op dit ogenblik niet de uitvoering van de projecten. De Commissie en de regering nemen regelmatig contact met elkaar op om over deze hervorming en de impact daarvan op het herstelplan te praten.