Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen met positief geteste collega in voertuig is hoogrisicocontact, ook met mondmaskers

Hoogrisicocontact

Dans le cadre de la lutte contre le COVID-19, Sciensano vient d'envoyer quelques nouvelles règles plus sévères aux services de prévention externes et aux médecins d'entreprise. Ceux-ci ont pour tâche, en cas d'émergence du virus dans une entreprise, d'effectuer une analyse de risques immédiate et d'identifier le nombre de contacts à haut risque ou à risque faible, dans le but de garantir le bon fonctionnement des mesures de testing et de quarantaine.

In die nieuwe instructies, springt er één in het oog die toch wel een belangrijke impact heeft op de bouwsector. Als werknemers gebruik maken van door de firma georganiseerd collectief vervoer om zich naar en van de werf te begeven en wanneer de verplaatsing langer duurt dan 15 minuten en een afstand van “2 lege stoelen” (ongeveer 1,5 m) niet kan worden gegarandeerd, zal -in geval van een besmetting- iedereen die zich samen in hetzelfde voertuig bevond, voortaan automatisch op de lijst van personen met een hoogrisicocontact worden ingedeeld. Ook al droegen alle inzittenden een mondmasker, zoals voorgeschreven in het sectorprotocol.

Enkele externe preventiediensten zijn al een infocampagne opgestart om de bij hen aangesloten werkgevers van deze nieuwe Sciensano-richtlijn op de hoogte te brengen.