Overslaan en naar de inhoud gaan

Overeenkomst tussen de Europese instellingen over buitenlandse subsidies die de concurrentie verstoren

Europese vlak voor parlementsgebouw

Het Parlement en de Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over de ontwerpverordening ter bestrijding van buitenlandse subsidies die concurrentievervalsing veroorzaken. Het doel van deze verordening is om de Europese Unie te voorzien van een mechanisme om oneerlijke handelspraktijken uit derde landen te bestrijden.

De overeenkomst tussen de drie instellingen bepaalt dat alle bedrijven die een overheidsopdracht van meer dan € 250 miljoen ambiëren, de Europese Commissie op de hoogte moeten stellen van alle financiële steun die ze in de afgelopen drie jaar hebben ontvangen. Indien nodig kan de Europese Commissie deze drempels wijzigen. Na goedkeuring door de Raad en het Parlement (dit is in dit stadium slechts een formaliteit), zal deze overeenkomst direct in werking treden.

De Confederatie Bouw juicht deze overeenkomst toe die het mogelijk maakt het hoofd te bieden aan de groeiende concurrentie van Chinese staatsbedrijven die sterke politieke en financiële steun van hun regering genieten, waardoor ze zo laag mogelijke prijzen en financieringsvoorwaarden kunnen bieden die op de markt onklopbaar zijn.
 
Als je meer informatie wenst over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met: marie-lorraine.bareth@confederatiebouw.be.