Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw MB gepubliceerd dat de anti-coronamaatregelen verlengt tot 1 maart 2021

Nieuw MB

C'est quelque peu discrètement qu'un nouvel Arrêté ministériel a été publié dans la troisième édition du Moniteur belge de ce mardi soir. Celui-ci rationalise un certain nombre d'AM précédents et donne une base juridique pour les mesures liées aux voyages depuis et vers les zones rouges qui ont été décidées lors du Comité de concertation du 30 novembre.

Inhoudelijk verandert er voor onze sector amper iets. Alleen wordt de categorie “grensarbeiders” nu opnieuw expliciet vermeld naast de andere “basisuitzondering” van een verblijf van maximaal 48 uur op het andere grondgebied, om dus niet onder de test- en quarantaineplicht te vallen. Nog meegeven dat voor grensarbeider de volgende definitie wordt gehanteerd: “een werknemer die arbeid in loondienst verricht in een lidstaat maar in een andere lidstaat zijn woonplaats heeft waarnaar hij in de regel dagelijks of ten minste éénmaal per week terugkeert”.

Belangrijkste nieuwigheid is helemaal op het einde van de publicatie te vinden: de einddatum voor de anti-coronamaatregelen, inclusief de strengere testing- en quarantaineregels voor grensoverschrijdend verkeer uit rode zones, werd verschoven van 15 januari naar 1 maart 2021.