Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Van Peteghem zal op vraag beroepsfederatie verlaagde btw op sloop en heropbouw na eind 2023 verlengen

Muur slopen met hamer

Hoewel de verlenging van het verlaagde btw-tarief van 6% op sloop en renovatie na eind 2023 niet in het federaal begrotingsakkoord 2023-2024 stond, verzekerde minister van Financiën Vincent Van Peteghem Embuild meteen dat deze maatregel ook na 2023 van kracht blijft. 

Onze organisatie had immers bijzonder ontstemd gereageerd op het onvermeld laten van deze fiscale incentive in het begrotingsakkoord en ijverde al een hele tijd voor en achter de schermen voor de verlenging van deze maatregel. Embuild, dat hiermee een belangrijke slag thuis haalt voor de bouwsector, gaat er wel van uit dat het gehanteerde tarief wel degelijk op 6% zal blijven en niet ‘geharmoniseerd’ zal worden naar 9%.

Een verlenging van deze maatregel is noodzakelijk om zekerheid te bieden aan projecten die nu nog in een beginfase zitten, maar waarvan de vergunning binnenkort wordt afgeleverd en er vervolgens een afbraak dient te gebeuren. Ook wanneer het gaat over grotere bouwprojecten krijgt men die bouwtermijn in de praktijk voor eind december 2023 niet of moeilijk af. Sloop en heropbouw van verouderde panden is bovendien vaak veel efficiënter om de energiefactuur drastisch te reduceren dan gedeeltelijke renovatie. Deze maatregel is ook na 2023 nodig om ons verouderd woningpark duurzaam te kunnen vernieuwen.