Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer renovatievergunningen door corona

renovatie

Uit de laatste cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar 19.216 bouwvergunningen voor renovaties van woningen (zoals eengezinswoningen en appartementen) werden uitgereikt. Dit is 22% meer in vergelijking met de eerste helft van 2020, en dit is ook meteen het hoogste niveau in zeker tien jaar.

Dit heeft vooral te maken met de COVID-19-crisis. Tijdens de coronacrisis, vanaf maart 2020, hebben veel mensen beslist om te renoveren of bij te bouwen. Nochtans zit er nog een hele tijd tussen de beslissing om te renoveren en het krijgen van de vergunning. Dit kan gemakkelijk oplopen tot een jaar. De plannen moeten worden getekend en uitgewerkt, de vergunning moet worden aangevraagd enzovoort.
 
Ook het aantal vergunningen voor nieuwbouw van woningen zat in de eerste jaarhelft in de lift. Er werden van januari tot en met juni in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 30.533 nieuwe woningen (eengezinswoningen en appartementen). Dat waren er 12,4 procent meer dan in de eerste helft van 2020. Maar in vergelijking met andere jaren, is dat geen uitzonderlijk aantal.