Overslaan en naar de inhoud gaan

Inhoud PLF niet meer bepalend: vanaf 18 december moet iedereen die uit rode zone komt in quarantaine

Buitenlandse reizen

Hier soir, Karine Moykens, la présidente du Comité interfédéral Testing et Tracing, a annoncé que dès le 18 décembre, toutes les personnes revenant d'une zone rouge devront automatiquement se placer en quarantaine, en principe pour 10 jours, avec un test obligatoire au 7e jour.

Wie negatief test, mag weer naar buiten en gaan werken van zodra hij zijn uitslag ontvangt. Al moeten die personen wel tot en met de 14de dag bijzondere voorzichtigheid aan de dag leggen (contacten zo veel mogelijk beperken, afstand houden, constant een mondmasker dragen,…). Met andere woorden: wat je ook in het vak “zelfevaluatie” op het verplicht in te vullen Passenger Locator Form (PLF) neerschrijft, je moet in quarantaine en daar zal volgens Moykens voortaan ook effectief op gecontroleerd worden… Mensen die -tegen alle regeringsadviezen in- tijdens de eindejaarsperiode toch een reis naar het buitenland plannen, moeten zich daar terdege van bewust zijn. En we wijzen er in dat kader nog eens op dat wie bewust een trip naar een rode zone onderneemt en in quarantaine moet, niet in aanmerking komt voor een vergoeding tijdelijke werkloosheid overmacht.

De basisvrijstellingen voor een verblijf van minder dan 48 uur in het buitenland en voor de zogeheten grensarbeiders blijven wél bestaan.