Overslaan en naar de inhoud gaan

Fedris publiceert jaarverslag Beroepsziekten

Technicus met pijnlijke schouders.

Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s, heeft zijn jaarverslag voor de tak Beroepsziekten online geplaatst. En heel wat dossiers mogen dan wel over preventieve maatregelen gaan, toch ontvangen in België nog altijd zowat 38.500 personen een vergoeding voor blijvende arbeidsongeschiktheid ingevolge een beroepsziekte. Ook in 2022 dienden bijna 13.000 werknemers uit de privésector en de provinciale of plaatselijke overheidsdiensten (PPO) een aanvraag in.

Fedris opende overigens onlangs zijn 1,5 miljoenste dossier in het kader van een beroepsziekte. Het laatste decennium zien we gelukkig wel een gevoelige daling van het aantal mensen met blijvende arbeidsongeschiktheid: van 1218 in 2013 naar 454 nu in de privésector (-63%) en van 85 naar 23 voor de PPO (-73%). Deze daling wordt onder meer veroorzaakt door effectievere preventiemaatregelen, het feit dat er steeds minder ex-mijnwerkers nog in leven zijn en door de terugval van de zware en gevaarlijke industrie.

Het aantal aanvragen voor tijdelijke ongeschiktheid is de laatste 10 jaar dan weer enorm toegenomen (+225 %), o.a. door de erkenning van tendinopathieën en de piek ingevolge Covid-19.