Overslaan en naar de inhoud gaan

Een nieuwe stap naar koolstofneutraliteit

Koolstofneutraliteit

Het Europees Parlement heeft vorige week het mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens goedgekeurd. Dit mechanisme heeft tot doel een gelijker speelveld te creëren tussen EU- en niet-EU-producenten door een koolstofvoetafdrukprijs toe te kennen aan bepaalde ingevoerde producten, waaronder staal, cement en aluminium.

Het Europees Parlement heeft tegen dezelfde achtergrond ook zijn goedkeuring gehecht aan de uitbreiding van de regeling voor de handel in koolstofemissierechten naar onder andere de CO2-emissies van het wegvervoer en de verwarming van gebouwen. Met de inkomsten uit deze verschillende mechanismen moet onder meer de renovatie van bestaande woningen en de ontwikkeling van infrastructuur voor de productie van hernieuwbare energie worden gefinancierd.

Verwacht wordt dat de lidstaten de verschillende akkoorden later deze week zullen goedkeuren. Deze mechanismen zijn nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken. De lidstaten zullen echter met de betrokkenen in de sector moeten samenwerken om bedrijven te helpen deze nieuwe voorschriften op doeltreffende wijze in te voeren.