Overslaan en naar de inhoud gaan

De Europese Commissie wil het risico op gastekorten beperken

gas

Eind maart heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd om de EU-landen te verplichten ervoor te zorgen dat de gasopslaginstallaties op hun grondgebied tegen 1 november 2022 tot ten minste 80% van hun capaciteit gevuld zijn.

Dit voorstel is bedoeld om tekorten te voorkomen en om de door het dak gaande gasprijzen het hoofd te bieden. Uit recente onderhandelingen tussen de drie instellingen is echter gebleken dat het Parlement dit streefcijfer op 90% wil stellen. Ook wil het de lidstaten in staat stellen gezamenlijke aankoopmechanismen voor gas tot stand te brengen. Deze onderhandelingen tussen de drie instellingen komen op een moment dat Rusland de uitvoer van gas naar Polen en Bulgarije heeft verboden en de gasprijzen zwaar onder druk zijn komen te staan door de Russische inval in Oekraïne.

De sterk stijgende gasprijzen hebben grote gevolgen voor onze sector. Ten eerste vanwege de directe impact op de energierekening van bedrijven. Ten tweede omdat de gasprijzen van invloed zijn op de prijzen van energie-intensieve bouwmaterialen, zoals bakstenen, cement of tegels.

Als u opmerkingen of vragen hebt over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor uw activiteiten, kunt u contact opnemen met marie-lorraine.bareth@confederatiebouw.be