Overslaan en naar de inhoud gaan

Begin april werd een overbruggingsrecht “Oekraïne” ingevoerd en werd de derde pijler “quarantaine” verlengd tot juni 2022

overbruggingskracht

Elke zelfstandige die moeilijkheden ondervindt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne kan een aanvraag voor overbruggingsrecht Oekraïne indienen. Deze maatregel geldt van 1 april tot 30 juni 2022. Dit overbruggingsrecht is hetzelfde als dat wat werd ingevoerd tijdens de coronacrisis. Het doet een beroep op de tweede pijler, namelijk de omzetdaling.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de zelfstandigen bewijzen dat hun omzet met minstens 40% is gedaald bekeken over de maand die voorafgaat aan hun aanvraag en vergeleken met 2019. Deze daling moet te wijten zijn aan het conflict in Oekraïne en de zelfstandige zal dit moeten bewijzen aan de hand van stavingsstukken.

Bovendien wordt het covid-overbruggingsrecht "in geval van quarantaine of opvang van een kind" verlengd tot juni 2022.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de zelfstandigen een onderbreking kunnen aantonen van hun activiteit omdat zij in quarantaine of isolatie werden geplaatst of door de zorg voor hun kind gedurende ten minste 7 opeenvolgende kalenderdagen. Deze financiële steun staat in verhouding tot de duur van de onderbreking.

Voor meer informatie: neem contact op met uw sociaal verzekeringsfonds.