Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwigheden over OW’s

Nieuwigheden over OW’s

De OW-waarden (Openbare Werken) geven de prijsontwikkeling aan van een hele reeks refertebouwmaterialen zoals onder andere zand, grind, staal, hout, cement en petroleumproducten.

Vanaf januari 2024 publiceert de Mercuriale voortaan deze OW’s in indexvorm (december 2023 = 100). Ze publiceert ook nieuwe OW’s ter vervanging van de oude voor ferrometalen en kunststoffen. Deze nieuwe OW’s dragen nieuwe nummers. De andere OW-nummers blijven ongewijzigd.

Deze OW-indexen worden gepubliceerd met een historisch overzicht dat de periode 2018-2023 beslaat en Embuild biedt een tool om de oudste OW-waarden om te zetten in een index met als basis december 2023 = 100.

Embuild biedt ook OW+-indexen aan ter vervanging van de oude OW’s voor ferrometalen en kunststoffen. Deze OW+-indexen nemen het historisch overzicht van de oude OW-indexen tot december 2023 over en schakelen vervolgens mee over naar de nieuwe overeenkomstige OW-indexen op basis van de indexen van december 2023, overeenkomstig de voorstellen gedaan door de Mercuriale in haar methodologische nota.

Onder deze voorwaarden is het voldoende om in de herzieningsformules de OW-waarden te vervangen door de OW-indexen. En als de OW-index niet langer beschikbaar is, kan deze worden vervangen door de OW+-index die door Embuild ter beschikking wordt gesteld.

De OW-indexen en de volledige uitleg zijn hier beschikbaar.