Overslaan en naar de inhoud gaan

Je energiefactuur drukken door je woning energetisch te renoveren

flitscontroles

Energetisch renoveren en betaalbaar wonen staan centraal tijdens de Open Wervendag die nu zondag 15 mei plaatsvindt. Veruit de belangrijkste reden (52%) om op energievlak te renoveren betreft de energieprijzen, zo blijkt uit onderzoek dat iVox afnam bij 2000 Belgen in opdracht van de Confederatie Bouw. Door te renoveren hoopt de Belg op zijn energiefactuur te besparen, wat gezien de bijzonder hoge energieprijzen momenteel geen luxe is. Uit datzelfde onderzoek blijkt verder dat we het duidelijk verkiezen om eigenaar te zijn van een woning. “Slim”, zo vindt Niko Demeester, de topman van de Confederatie Bouw. “Eigenaar zijn van een eigen woning is nog altijd de beste vorm van pensioensparen. Het blijft, nu een spaarboekje niets meer opbrengt en de inflatie galoppeert, ook een zeer goede investering en dit ondanks de stijgende prijzen.”

 

Uit onderzoek dat iVox afnam bij 2000 Belgen in opdracht van de Confederatie Bouw blijkt dat de drijfveren van wie renoveert duidelijk zijn. De top 3: genieten van meer wooncomfort (47%), de energieprestaties van de woning te verbeteren (42%) en om zaken te vervangen die zo goed als versleten zijn (40%). Veruit de belangrijkste reden (52%) om op energievlak te renoveren betreft de energieprijzen. Door te renoveren hoopt men te besparen op zijn energiefactuur, wat gezien de bijzonder hoge energieprijzen momenteel geen luxe is. Ruim de helft van de eigenaars en kandidaat-eigenaars zou de energetische renovatie met eigen middelen financieren, terwijl 29% een lening bij de bank of bij kredietinstanties zou aangaan. 38% van de eigenaars en kandidaat-eigenaars heeft dan weer onvoldoende middelen om zo’n renovatie aan te gaan, 36% heeft er geen zicht op.

 

Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw: “Energetische renovatie zal de komende jaren trouwens een speerpunt blijven in onze sector. We moeten immers de doelstellingen van de Fit for 55 halen tegen 2030 (55% minder Co2-uitstoot) en deze van de Green Deal tegen 2050, namelijk leven in een circulaire, CO2-vrije samenleving. Daarom zijn de vooruitzichten voor de bouw, hoewel het nu moeilijk gaat met de prijsverhogingen en de verlengdede levertermijnen, wel positief. Er zal de komende decennia werk voldoende zijn.”

 

Een ander thema dat centraal staat tijdens deze Open Wervendag is de betaalbaarheid van huisvesting. Vorig jaar stegen de mediaanprijzen van huizen in gesloten of halfopen bebouwing met 8,3%. Bij de huizen in open bebouwing was er een prijsstijging van 7%, terwijl de prijstoename bij de appartementen 7,4 % bedroeg. De prijzen zouden dit jaar wel afkoelen, zo bevestigen een aantal grootbanken.

 

Stevige prijstoenames of niet, 17% van de Belgen heeft bouwplannen, 19% koopplannen en 28% renovatieplannen, zo geeft het iVox-onderzoek nog aan. De Belg heeft dus nog duidelijk een baksteen in de maag. Slechts 18% van de Belgen heeft huurplannen. We verkiezen het dus duidelijk om eigenaar te zijn van een woning. Dat is een verstandige zet, zeker nu spaarboekjes amper nog iets opbrengen en de inflatie galoppeert. “Het heeft ook geen zin om nu bouw- of renovatieplannen uit te stellen. Wie plannen in die richting heeft, raden we aan om meteen in actie te schieten nu de hypothecaire rente al bij al nog laag is, maar wel stilaan opnieuw aan het stijgen is”, zegt de topman van de Confederatie Bouw.