Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft bouwbedrijven heeft activiteiten al voor korte tijd moeten opschorten omwille van leverproblemen, prijs materialen of klant zelf

www.safetymypriority.be

53% van de bouwbedrijven heeft zijn activiteiten al moeten opschorten, weliswaar zo goed als altijd voor een korte periode, zo blijkt uit een enquête van Embuild (het vroegere Confederatie Bouw) waaraan 317 aannemers en installateurs hebben deelgenomen tussen 6 en 13 september.

4 op de 10 aannemers en installateurs schorten hun werken tijdelijk op omwille van aanleverproblemen van bouwmaterialen. Een kwart doet dat omwille van de prijzen van de materialen. Dat toont aan dat het qua prijs en aanlevering van bouwmaterialen nog steeds niet veel beter gaat.

30% schort de werken dan weer tijdelijk op op vraag van de klant. Het kan dan gaan om financiële redenen, maar vaker nog om technische redenen (bijv. een vertraging op de werf, waardoor de ene bouwpartner nog niet meteen aan zet kan komen).

Bovendien vreest 55% van de bouwondernemingen de komende drie maanden één of meerdere werven tijdelijk te zullen moeten opschorten omwille van leverproblemen, 42% omwille van de te hoge materialenprijzen, 38% op vraag van de klant en 31% omwille van de hoge energieprijzen, een nieuwe factor.