Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiebesparing belangrijkste criterium bij woonproject

Close-up fotovoltaïsche zonnepanelen leggen.

81% van de bouw- en installatiebedrijven die aan nieuwbouw doen geeft aan dat energiebesparing een steeds belangrijker criterium is bij hun klanten. Bij bedrijven uit de renovatiesector bedraagt dat aandeel 78%, zo blijkt uit een rondvraag van bouwfederatie Embuild. “Deze tendens was al eerder ingezet, maar is sinds de energiecrisis van vorig jaar echt doorgebroken”, zegt Niko Demeester, CEO van bouwfederatie Embuild. “Dat is uiteraard een goede zaak voor het klimaat, maar naast de particulieren en de overheden moeten de banken daar ook meer rekening mee houden.” Embuild wil daarom dat de energiewinsten volop mee in de ontleningscapaciteit worden opgenomen.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie staan centraal tijdens Batibouw, dat morgen, dinsdag 14 maart, van start gaat in Brussels Expo. Ook voor particulieren winnen beide aan belang. Uit een enquête van Embuild,  waaraan 277 bedrijven uit de bouw- en installatiesector hebben deelgenomen, blijkt dat bij 8 op de 10 energiebesparing ‘top of mind’ is bij nieuwbouw- en renovatiewerken van hun klanten. Veruit de belangrijkste reden (52%) om op energievlak te renoveren betreft de energieprijzen, zo blijkt uit onderzoek van iVox in opdracht van bouwfederatie Embuild waaraan 2000 Belgen hebben deelgenomen. Door te renoveren hoopt men energie te besparen, wat gezien de recente energiecrisis geen luxe is.

Zowel een nieuwbouw (tussen de 240.000 en 300.000 aankoopprijs voor een nieuwbouwwoning van 150 m²) als een grondige renovatie (uitgave tussen de 100.000 en 150.000 voor een tweegevelwoning) vergen meestal externe financiering, doorgaans via een krediet bij de banken. Probleem: wie een woning aankoopt, gebruikt het ontleende krediet vaak helemaal om de aankoop van het goed te financieren. Pijnlijk gevolg: er blijven weinig tot geen middelen over om aan energetische renovatie te doen. Nochtans levert een energiezuinige nieuwbouw elk jaar tot 3600 euro aan besparing op ten opzichte van een energieverslindende woning.

Daarom moet volgens Embuild de ontleningscapaciteit van de kopers uitgebreid kunnen worden voor wie een oude woning wil aankopen en renoveren. “Dat kan door de waarde van de woning na de energetische renovatie in rekening te nemen of door de toepassing van het principe ‘loan + energy to income’ in plaats van het principe ‘loan to income’. Daarbij wordt naast het inkomen ook de besparing op de energiefactuur mee opgeteld bij de terugbetalingscapaciteit”, legt Niko Demeester, topman van de bouwfederatie, uit.