Overslaan en naar de inhoud gaan

Actie- en stakingsdag: weinig hinder bij bouwbedrijven

storm

De bouw ondervindt weinig hinder van de nationale actie- en stakingsdag die de vakbonden vandaag organiseren. De impact blijft beperkt tot enkele betoncentrales en bouwondernemingen die  gelegen zijn in industriezones. “De bouw is bij uitstek een kmo-sector, waarbij de band tussen zaakvoerder en medewerkers goed zit”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild (ex-Confederatie Bouw). “Dat verkleint de bereidheid tot staken aanzienlijk.”

Embuild betreurt de actie- en stakingsdag die vandaag plaatsvindt. “Net nu ondernemingen geconfronteerd worden met scherp stijgende kosten als gevolg van de inflatie, de energieprijzen, de personeelskost en de toegenomen materialenprijzen, geven de vakbonden een verkeerd signaal”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. “Werkgevers en werknemers zouden nu net nauw moeten samenwerken om deze economische crisis snel achter ons te kunnen laten.”

Al bij al ondervindt de bouw weinig schade van de vakbondsacties van vandaag. Een aantal betoncentrales ondervinden hinder, net als bouwbedrijven gelegen in kmo- en industriezones die afgesloten werden. Op dagen als deze is het een voordeel om een sector te zijn met kleine en middelgrote ondernemingen. Daar is de bereidheid om te staken sowieso veel minder groot, vaak omwille van de korte lijnen tussen zaakvoerder en medewerkers.                           

Het is volgens Embuild trouwens goed en noodzakelijk dat de bouw kan doorwerken, want er zijn heel veel werven die moeten worden (af)gewerkt om de economie te doen draaien.