Overslaan en naar de inhoud gaan

8 op de 10 bouwbedrijven volgen collectieve vakantiesluiting van hun provincie of regio

Werken bij warm weer

Vanaf begin juli begint het bouwverlof in bepaalde provincies en dat via een collectieve vakantieregeling. 8 op de 10 bouw- en installatiebedrijven volgen deze regeling ook, zo blijkt uit een bevraging van bouwfederatie Embuild waaraan 205 bedrijven hebben deelgenomen. Eén vijfde van de bouwbedrijven wijkt wel af van deze collectieve regeling, vooral om commerciële redenen (24%), om het natte voorjaar en de daaraan verbonden achterstanden goed te maken (11%) en om nu van het alsnog goed gevuld orderboek te profiteren (11%). “Geen enkel bouwbedrijf is verplicht om die collectieve vakantieregeling te volgen, maar afwijkingen ervan gebeuren steeds in overleg met de werknemers”, zegt Niko Demeester, topman van Embuild. Een kwart van de zelfstandigen zonder personeel en van de zaakvoerders blijft trouwens doorwerken tijdens het bouwverlof.

De maand juli staat haast synoniem voor het bouwverlof, ook al loopt dat in sommige provincies, waar later in juli bouwverlof wordt opgenomen, ook uit tot de eerste helft van augustus. In de bouw geldt per provincie of per regio in een provincie een collectieve vakantiesluiting die wel louter indicatief is. 80% van de bouw- en installatiebedrijven respecteert die sluiting binnen de eigen regio ook, zo blijkt uit een bevraging van Embuild. Onlogisch is dat niet, want ook heel wat leveranciers (bijv. van bouwmaterialen) en sectorgenoten houden op hetzelfde moment vakantie.

20% legt de collectieve vakantiesluiting binnen de eigen regio dan weer naast zich neer. Dat kan perfect, zo lang er hierover afspraken worden genomen met de werknemers of de syndicale afvaardiging, als die er is. 24% van de bouw- en installatiebedrijven die afwijken van de collectieve vakantieregeling doet dat om commerciële redenen, bijv. omdat ze veel werven hebben in andere provincies of regio’s, waar een andere vakantiesluiting geldt of om aanwezig te zijn wanneer andere afwezig zijn. 11% hoopt zo de achterstand, veroorzaakt door het nat voorjaar, goed te maken, terwijl 11% net nu de nodige impulsen in het orderboek ziet en van deze situatie gebruik wil maken om dat werk meteen te verzetten. Overigens valt uit de bevraging op dat de meeste bouw- en installatiebedrijven die hun verlof uitstellen dat met één week (41,5%) doen, 10% dan weer maar enkele dagen.

Opvallend: een kwart van de zelfstandigen zonder personeel of zaakvoerders met personeel blijft aan de slag tijdens het bouwverlof. 95% van de zaakvoerders van bouw- en installatiebedrijven blijft tijdens het bouwverlof dan weer bereikbaar voor vragen van klanten en prospecten, 81% blijft tijdens die periode ook administratief werk verrichten.

Tijdens de zomermaanden, maar dus buiten het bouwverlof, schakelt 41% van de bedrijven uit de sector jobstudenten in op de werf zelf, terwijl 28% dat doet voor werken in het atelier en 20% voor administratieve taken.

Voor de volledigheid: het bouwverlof start in Brussel en het arrondissement Halle-Vilvoorde op 3 juli, in het arrondissement Leuven en de provincie Antwerpen op 10 juli, in de provincies Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen op 17 juli (tenzij in Oost-Vlaanderen in de regio Hamme-Lokeren, waar het bouwverlof op 24 juli begint). In Wallonië start het bouwverlof in de provincies Waals-Brabant, Henegouwen en Luik op 10 juli en in de provincies Namen en Luxemburg op 17 juli.